Местан и ДПС се обединиха срещу новия Изборен кодекс

11:51, 26 апр 16 / Политика 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Екслидерът на ДПС Лютви Местан поиска от депутатите да спрат да обсъждат промените в Изборния кодекс, тъй като те били тежко парламентарно престъпление спрямо 1-2 млн. български граждани в чужбина. Според него няма никакво обяснение за защо тези български граждани трябва да са лишени от право на глас и по този начин България да се лишава от „свои естествени духовни територии“.

"Единственото разумно нещо, което 43 Народно събрание може да направи е да прекрати незабавно този Изборен кодекс и той да отиде където му е мястото - в бунището на националистическите изстъпления. Изборите за президент да се проведат по настоящия ИК", поиска Местан.

Предложението му обаче не бе подкрепено в пленарна зала, дори и след прегласуването, което поиска екслидерът на ДПС. "За"  гласуваха 39 депутати, 86 бяха "против", а 39 се въздържаха.

Това накара Четин Казак от ДПС да се обърне към Местан, като заяви, че когато ДПС предложило тази точка да отпадне, Местан го нямало.

"Когато ДПС осъждаше тези антидемократични текстове, тези от последните редове ги нямаше. Късно е моме, за китка. Верни на своята последователна позиция, ние от ДПС с оглед на всички допуснати нарушения в гласуваните текстове и превръщането на ИК в антидемократичен, предлагаме с решение на НС да бъде оттеглен предлагания законопроект. Важно е обсъждането да бъде преустановено дефинитивно", подчерта Казак.

Председателят на парламента Цецка Цачева не подложи това предложение на гласуването, тъй като се покривало с основанието на Местан, което вече бе гласувано и отхвърлено.

Според Местан прекратяването на гласуването по Изборния кодекс е единственият елегантен начин парламентът да си спести този срам. "Не знам с какви очи българските делегации ще се срещат с български мигранти в Чикаго, Лондон или където и да е по света", добави още Лютви Местан.

От промените в Изборния кодекс, които въвеждат задължителното гласуване, отпадна създаването на избирателен район "Чужбина" . Решението българите в чужбина да могат да гласуват само в посолства и консулства, предизвика протести не само зад граница, но и в страната. По-рано премиерът Бойко Борисов бе в парламента, за да обсъди с 4-те политически формации, подкрепящи правителството промените в изборното ни законодателство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама