Третокласниците ще четат вестници и Конституцията

12:13, 26 апр 16 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Четене на вестници и слушане на предавания за исторически и съвременни събития, както и разглеждане на Конституцията и четене на основни текстове от нея – това са само част от компетентностите, които децата в 3 клас трябва да овладеят по предмета „Човекът и обществото“. Това се вижда от публикуваните работни учебни програми на страницата на образователното министерство.

Предметът има интегрален характер, и в него се съчетават първоначални знания по география, история и гражданско образование, уточняват от ведомството и допълват: чрез изучаването на учебния предмет учениците се приобщават към правилата на демократично социално поведение и се поставят основни начала на гражданска култура.

Също така малчуганите ще трябва да могат да разказват за основни държавни институции, като използват информация от електронните медии и печата, както и да изготвят слайд за презентация по тема.

Ето още няколко умения, които трябва да овладеят третокласниците по „Човекът и обществото“:

-проучване на факти, които илюстрират отвореност на бележити българи към чуждите култури;

-проучване на факти от българската история, които доказват положителното значение на многостранните културни взаимодействия на българите и техните водачи;

-търсене в интернет на информация за значими природни обекти, исторически събития и личности;

-наблюдение на експонати в музеи;

-разглеждане на исторически документи;

-наблюдение на манастири и църкви;

- разглеждане на снимки и други материали от работата си или от отдих и развлечения.

В четвърти клас знанията се разширяват – децата вече ще трябва да могат да посочват „значението на Търновската конституция като основен закон в държавата“.

Ще трябва да усвоят също така „събиране на статистически данни (за броя на населението, за разстоянията между градове в България или между европейските столици)“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама