Повечето обекти на световното културно наследство в Палмира са се запазили, обяви ЮНЕСКО

12:31, 26 апр 16 / Свят 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обектите на световното културно наследство в древния град Палмира, който месеци наред беше под обсадата на „Ислямска държава“, са получили щети, но като цяло повечето са се запазили, заяви Мишлен Руслер, водач на екипа експерти от ЮНЕСКО, пристигнал на място в наскоро освободения град.

„Мога да кажа, че са нанесени значителни щети на музея в Палмира“, заяви тя. „Обектите на световното културно наследство, археологическите обекти са повредени, но повечето от тях са здрави. Разбира се ще трябва да проведем допълнителна оценка на място“, добави Руслер. По последни данни древна Палмира е оцеляла на 80%.

Терористите са унищожили някои древни постройки като храмовете на Бел и Баал Шамин, триумфалната арка и колоните в некропола. Сирийските експерти смятат, че разрушенията могат да се възстановят частично. Работата им може да отнеме от три до пет години.

Античният град, който е в защитения списък на ЮНЕСКО за световното наследство, беше превзет от джихадистите от Даеш през май 2015г. Преди гражданската война в Сирия той беше една от основните туристически атракции в страната.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама