ЦИК ще наема външни експерти да обучават общинските комисии

12:31, 26 апр 16 / Политика 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Централната избирателна комисия (ЦИК) ще може да наема външни експерти, които да обучават общинските избирателни комисии (ОИК) за провеждането на избори. Това решиха депутатите на второ четене при промените в Изборния кодекс на извънредно пленарно заседание, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Текстът бе подкрепен с със 79 гласа "за", 10 "против" и 1 "въздържал се". Досега обучителната кампания можеше да се провежда само от членовете на ЦИК. За обучението на членовете на избирателните комисии извън страната ще могат да се провеждат и дистанционни форми на обучение.

По време на дебатите от БСП и ДПС се обявиха против поправката, като депутатът от столетницата Чавдар Георгиев заяви, че ще се допусне грешка, ако забранят на представител на ЦИК да обучава членовете на комисиите. 

"Ако настоявате членовете на ЦИК да се изключат от този процес, мисля, че искате да подменяте този орган. Искате един орган да носи отговорност, а някой друг да върши работата му. Има и по сегашната норма външни експерти, които да се привличат. Нека не правим допълнителни каши", призова Георгиев.

От ДПС пък заявиха, че се цели изразходването на едни пари за хонорари на външни експерти, както и оскъпяването на изборния процес. Според тях ще се създадат едни екипи и ще се похарчат едни пари. От ДПС смятат още, че накрая ЦИК ще "излязат сухи от водата" и ще кажат, че обучението се е извършило от други екипи.   Димитър Делчев от Реформаторския блок припомни, че на последните избори това било един от съществените проблеми, които ако могат частично да решат с тези промени, трябва да го направят. 

"Проблемът беше, че ЦИК не можа да обучи добре ОИК. Стигна се до висене по нощите. Мисля, че трябва да вървим в точно такава посока и да не допускаме само една и съща грешка. Трябва да направим така, че ЦИК да подбира обучителни екипи", обясни Димитър Делчев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама