Португалия открива почетно консулство за Бургас

12:54, 26 апр 16 / Политика 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Португалия ще открие почетно консулство за Бургас. Това стана ясно по време на среща между кмета Димитър Николов и португалския посланик у нас Н. Пр. Луиш Фераш. Дипломатът беше в Бургас навръх празника на своята страна - Деня на революцията на карамфилите, съобщиха от Общината.

"Откриването на почетно консулство със сигурност ще активизира междукултурните връзки и ще създаде отлична основа за икономическо сътрудничество", заяви кметът Николов.

По време на срещата бяха коментирани възможностите за партньорство в проекти, свързани с рибарство и аквакултури, пристанищна инфраструктура и пристанищни дейности, селско стопанство.

Първите сериозни стъпки за задълбочаване на двустранните взаимоотношения вече са факт - преди няколко месеца БСУ подписа договор за сътрудничество и въведе курс за изучаване на португалски език за студентите от университета. Той е финансиран от португалския културен езиков център, обясни  ректорът на БСУ проф. днп Галя Христозова, която също присъства на срещата между кмета Николов и посланик Фераш.

Езикови курсове по португалски са въведени и в ГРЕ "Г.С. Раковски", и АЕГ "Гео Милев".

Обсъдени бяха и възможностите за провеждането на фестивал на португалското кино в Бургас и голям концерт с фадо музика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама