Автобуси задръстиха София в протест срещу "споделеното пътуване" и тол таксите (видео)

13:12, 26 апр 16 / Политика 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Протестното шествие на автобусните превозвачи премина през центъра на София и предизвика задръствания. Десетки автобуси протестират срещу въвеждане на тол такси и т. нар. „споделено пътуване“, което става все по-популярно и предпочитано от пътуващите. Беше обявено, че в протеста ще вземат участие около 200 автобуса.



Сборният им пункт беше на Горублянското ханче, откъдето с бавна скорост преминаха през централни столични булеварди, за да стигнат до крайната си точка - Централна автогара София. Протестът е под наслов "Не на сивата икономика".



Превозвачите имат разрешение от общината да минат през "Горубляне", бул. "Цариградско шосе“ - бул. "Цар Освободител" – бул. "Дондуков" – бул. „Мария Луиза" - "Лъвов мост"- Централна автогара.

На Централната автогара в столицата, където беше последната им спирка, се събраха малко над 20 автобусни превозвачи. Те споделиха пред София Topnovini .bg, че се опасяват от завишаването на сивият сектор с въвеждането на тол таксите.

„Не искаме сайтовете за споделено пътуване да бъдат затворени. Протестираме срещу нерегламентираните превозвачи, които си пускат офертите 5 минути преди нашите автобуси да тръгнат“, каза Васил Пиронков от Управителния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи. По неговите думи след като се въведат тол таксите за превозвачите, сивият сектор ще надскочи 50%. Тогава нерегламентираните превозвачи ще плащат винетки, а автобусните превозвачи ще бъдат натоварени с тол такси.

Последствията ще бъдат фалирали предприятия в транспортния бранш и общини, които ще останат без обществен превоз на пътници. С 10-15% пък ще поскъпнат билетите в зависимост от пътищата – първокласни или второкласни, по които се движат автобусите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама