Земята на „Арена Бургас“ стана частна общинска собственост

14:32, 26 апр 16 25 461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Имотът в комплекс „Изгрев“, върху който се изгражда спортната зала „Арена Бургас“, става частна общинска собственост. Това реши Общинският съвет с 39 гласа „За“ и един въздържал се по предложение на кмета Димитър Николов. От 27 ноември 2014 г. досега имотът беше публична общинска собственост, като преди това е бил частна държавна собственост, предоставен безвъзмездно на Община Бургас.

Сегашната промяна се прави с оглед сключването на споразумение за меморандум за сътрудничество и съвместна дейност с държавното дружество „Академика 2011“. Фирмата ще дофинансира изграждането на спортната зала, чийто строеж в момента е на нулев цикъл, за което бяха похарчени 5 млн. лв. държавни средства. Средствата за довършването на залата бяха осигурени от правителството, което пренасочи 35 млн. лв., които първоначално бяха отделени за реконструкция на Зимния дворец на спорта в София, към „Арена Бургас“.

Местният парламент одобри и проектът на договор за сътрудничество и съвместна дейност между Община Бургас и „Академика 2011“. Съгласно него дружеството ще управлява изградения обект, а Община Бургас ще получи право на безвъзмездно ползване на построената зала за провеждане на спортни, културни и обществени мероприятия.

Припомняме, че обществената поръчка за строежа на „Арена Бургас” бе спечелена от обединение, в което фигурира фирмата „Водстрой 98”. Тя е свързвана с името на депутата от ДПС Делян Пеевски. Според някои версии с прехвърлянето собствеността на залата на държавната фирма се цели отстраняване на близкото до Пеевски дружество от обществената поръчка, чиято обща стойност е 38,4 млн. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама