ЕК одобри 368 млн. евро за третата линия на метрото в София

14:34, 26 апр 16 / Политика 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия одобри днес инвестиция от над 368 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие за изграждането на нова линия на метрото в София. Проектът „Разширение на метрото в София, линия 3, етап I, бул „Владимир Вазов“ — Център — ул. „Житница“ има за цел да се изгради нов лъч на метрото от почти 8 км, както и осем нови метростанции.

Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор "Бюджет и човешки ресурси", каза: "Софийското метро е един от най-добрите примери за това как средствата от европейския бюджет помагат на хората да живеят по-добре. Ползите са много - третата линия прави придвижването на софиянци и гостите на столицата по-лесно и бързо, строителните работи създават работни места, а местните компании трупат ценен опит. Пожелавам успех на метрото и ще се радвам на още много такива добри проекти в България!"

Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу заяви: „Благодарение на системите за обществен транспорт, щадящи околната среда, се подобрява привлекателността на градовете предприятията и туризма, насърчава се конкурентоспособността на местната икономика и се повишава качеството на живот. Това показва осезаемото положително въздействие на инвестициите по линия на европейските структурни и инвестиционни фондове в България.“

Целта на проекта е да се свържат жилищните квартали Сухата река, Хаджи Димитър, Красно село, Славия, Белите брези, Лагера и Хиподрума с центъра на София. С линия 3 също ще може да се стига и до Люлин, Младост, Обеля, Надежда, Лозенец и Дружба, като се прави връзка с линии 1 и 2. Инвестициите покриват и 20 метровлака, които да обслужват линията.

Проектът попада в категория „голям проект“, когато общите инвестиции са на стойност над 50 млн. евро, и съответно подлежи на специфично решение от Европейската комисия. По-малките проекти, които получават финансиране от европейския бюджет, се одобряват на национално или регионално равнище.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама