Турският бизнес у нас иска ясни правила в икономиката

14:37, 26 апр 16 25 864 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Голям бизнес форум с участието на водещите турски фирми, които работят у нас и бизнесмени от Република Турция, се проведе днес в Бургас. Близо 100 представители от сферата на строителството, химията, обувната промишленост, стъклопроизводството, туризма, металургията, банковото дело, електрониката и др. си дадоха среща на „Ден на инвеститора. Заедно по пътя на растежа“ в бургаския хотел „Приморец“.

Форумът се организира от Българо-турската търговско-индустриална камара и „Делойт България“, с партньорството на Търговската канцелария на Република Турция у нас.

Форумът беше открит от Фикрет Индже, председател на УС на Българо-турската търговско-индустриална камара и собственик на „Алкомет“ АД в Шумен. С приветствия към участниците се обърнаха и Емрах Сазак, главен търговски съветник на Република Турция и нас и Десислава Тончева, одит мениджър на „Делойт България“.

От името на домакините със слово се обърна към участниците и Красимир Стойчев, зам.-кмет на община Бургас.

Сред гостите бяха генералният консул на Турция в Бургас Ниязи Еврен Акйол и Осман Ак, председател на турско-българския бизнес съвет към Съвета за външно-икономически връзки на Министерството на икономиката на Република Турция (DEIK). 

Сред участниците бяха Юмит Улучам от „Саркуисан“, Исмет Чавушоглу от „Елте инженеринг“ в Стара Загора, Бурхан Немутлу от „Регнум“ ООД, Симеон Тонев от „Сарбул“ в Пловдив, Бранимир Младенов „Сартен България“ в Плевен, Зейнеб Иляз „Полимери БГ“ от Варна, Севил Черкезова „Иш банк“ София, Кязим Гюндюар от „Зираат банк“,  Али Куш от „Куш груп“ в Бургас и др.

Пред многобройните участници квалифицирани експерти от „Делойт България“ направиха презентации по теми като актуално данъчно законодателство, новия закон за счетоводството и отражението му върху бизнеса на турските инвеститори у нас. Лекторите се спряха и на други промени в българското законодателство в България, като акцентираха на отраженията им върху турските инвестиции в страната.

Особен интерес предизвика темата за финансиране на бизнеса чрез фондове, донорски програми на Европейския съюз и други финансови инструменти.

В разискванията турските бизнесмени подчертаха, че България е една приятелска съседна страна, и ще бъде непростимо ако двете страни не се възползват от възможностите за взаимни инвестиции. В тази връзка обаче те поставиха редица въпроси, свързани с нуждата от ясни правила в икономиката, облекчаване на административната тежест, стабилна и прогнозируема икономическа и политическа среда. В същото време участниците във форума споделиха помежду си добри практики за бизнеса си, обмениха мнения и адресираха конкретни въпроси към институциите в България.

В края на срещата участниците подчертаха ефекта от подобни форуми. Организаторите обещаха среща и в Истанбул през есента, на която да презентират възможностите за инвестиции в България пред турския бизнес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама