Порошенко подписа указ за създаване на Чернобилски биосферен резерват

14:55, 26 апр 16 / Свят 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На днешната дата, когато се навършват 30 години от аварията в АЕЦ Чернобил украинския президент Петро Порошенко подписа указ за създаването на Чернобилски радиационно-екологичен биосферен резерват, предаде агенция УНН, цитирана от „Фокус“.

„Новосъздаденият биосферен резерват ще стане един от най-големите в Украйна с обща площ от 227 хил. хектара. Той ще бъде разположен в пределите на зоните за отчуждения и зоната да задължителното изселване“, пише в указа на президента.

Идеята за превръщането на зона от Чернобил в резерват е с цел увеличаване на териториите на резерватите в Украйна до 15%, тъй като в момента те представляват едва 6 % от територията на Украйна и беше лансирана преди няколко години.

В него няма да попадат промишлената площадка на чернобилската АЕЦ, зоната за заравяне на радиоактивни отпадъци и други производствени обекти.

„През последните години чернобилската зона активно се охранява и там ситуацията е доста интересна. В района активно се възстановяват и растителният, и животинският свят, каза през 2014-а бившият украински министър на екологията и на природните ресурси Андрий Мохник.

Туристите в Чернобил могат да станат свидетели на много необичайни явления. Сред тях е така наречената Мъртва гора, в която от аварията досега няма нито едно живо същество, но дърветата и тревистите растения не се разлагат поради отсъствието на микроорганизми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама