Прокурорската колегия избра за говорител магистрат с 209 хил. лв. в КТБ

14:55, 26 апр 16 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На първото си заседание прокурорската колегия реши Румен Георгиев да бъде нейн говорител. Той ще осъществява връзките с медиите. Решението предизвика дълъг дебат, в който стана ясно, че главния прокурор и председател на колегията Сотир Цацаров не иска той да е разговарящия с журналистите.

Обсъждано беше предложението двама да са членовете, които да извършват тази дейност, но председателстващият Цацаров каза, че „няма нужда да създаваме информационна агенция“. Беше изказан и друг мотив, че говорителят трябва да е един, за да няма разлики в посланията към обществото.

Румен Георгиев е избран за член на ВСС от квотата на следователите. За последно той е бил зам.-председател на Националната следствена служба. Той е бил още един път член на съвета в периода от 1998 до 2003 г. Наскоро пък стана ясно, че Георгиев е държал 209 000 лв. на влог във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ).

Колегията реши още да се среща всяка сряда от 13.30 часа. Също така от колегията ще предложат на пленума на ВСС заседанията му да се провеждат от 9.30 часа в четвъртък.

Работна група пък ще изработва проект за правила за работата на прокурорската колегия. Те ще бъдат изготвени от Елка Атансова, Юлиана колева, Незабравка Стоева, до 31 май 2016 г.

Създава се още постоянна комисия по професионална етика към колегията с петчленен състав - Ясен Тодоров, Васил Петров, Незабравка Стоева, Румен Боев и Юлиана Колева. Те досега бяха част и от етичната комисия, която беше към съвета преди да бъде разделен на колегии.

Членовете на Комисията по атестиране и конкурсите или комисията „КАК“, както я нарече главния прокурор Сотир Цацаров ще станат ясни пък, след като се изготвят правилата за дейността на колегията.

Създаде се също и постоянна комисия за дисциплинарна дейност състояща се от пет члена. Те ще бъдат Михаил Кожарев, Незабравка Стоева, Васил Петров, Румен Боев и Ясен Тодоров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама