Проект на Сдружение „За теб“ подпомогна 47 младежи в неравностойно положение

15:48, 26 апр 16 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 54 души са ползвали услугите на Центъра за младежко развитие, създаден от Сдружение „За теб“  по проект,  финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. От тях 47 са млади хора на възраст между 18 и 29 години и всички са в неравностойно положение -представители са на етнически малцинства, преживели са трафик или насилие, имат физическо или умствено увреждане, членове са на семейства с ниски доходи или пък са без образование, заетост или обучение. Допълнително услугите на „За теб“ ползват и 7 души на възраст между 29 и 35 г., отчита председателят на сдружението Елина Райнова.

Проектът с продължителност 9 месеца, който приключва в края на април, целеше да подобри  благосъстоянието на младежи в неравностойно положение, като ги подкрепи по пътя към усвояване на умения, знания и бъдеща професионална реализация.  В резултат на работата на двамата кариерни консултанти на сдружението голяма част от младежите са получили подкрепа и възможност за обучение и заетост.  

Един е получил финансова подкрепа за стартиране на собствен бизнес, а други  двама са подготвили своите бизнес планове и очакват да разберат дали ще получат средства в края на месеца. Седем младежи са регистрирани в Бюрото по труда, като от тях двама ще бъдат наети по програма за стаж, а други 8 са включени в квалификационнен курс за готвачи, градинари, шофьори на товарни или пътнически превози, автомонтьори и бизнес администратори. 

Седем души са започнали работа – петима в България и двама в чужбина. Осем младежи са се включили в курс по английски език, петима - в международни неформални обучения. Двама са започнали шофьорски курс, а други 4 ще получат допълнителна степен като водачи на МПС. Две момичета участват в доброволчески дейности.

Половината от включените участници са преминали и  обучение „Къде и как да търся работа?”, което да им помогне да се предствят по-добре пред работодатели. Четирима участници са преминали обучение за стартиране на собствен бизнес, 5 - обучение за доброволчество, а други 7 са се включили в обучение за работа в екип.

По време на работата консултантите в Центъра за младежко развитие изпитват затруднения основно от факта, че някои от младежите са с много ниско образование – имат изкаран само първи или до четвърти клас, което затруднява включването им в квалификационни или шофьорски курсове. Това ограничава възможностите им за по-добра работа и допълнителна квалификация дори и при желание от тяхна страна. Затрудение представляват и бюрократичните процедури за включване в програми за заетост, както и ниските умения на служителите на Агенцията по заетостта да работят с хора с увреждания или социални проблеми. Това често отблъсква младежите и ги демотивира, още повече че те често  очакват мигновени резултати и губят мотивация ,когато разберат, че намирането на работа може да отнеме дълго време и подготовка.

В Центъра за младежко развитие се получават запитвания за подкрепа от хора извън град Варна, както и от хора над 29 години. С нас се свързват и младежи, които нямат никакви затруднения, но желаят да получат подкрепа за своето бъдещо професионално развитие, разказват от сдружението. Въпреки че проектът приключва, консултантите на „За теб“ ще продължат своята работа и занапред, за да помогнат на възможно най-много младежи да развият своите лични и професионални умения и да успеят на пазара на труда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама