СНЦ „Народно читалище Делиорман 2014” ще се помещава в сградата на бившия Битов комбинат

16:22, 26 апр 16 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
СНЦ „Народно читалище Делиорман 2014” вече си има дом. С решение на Общинския съвет в Разград  културната институция ще се помещава в сградата на бившия Битов комбинат. Местният парламент даде съгласие да се отдаде под наем  за срок от 5 години на Народно читалище Делиорман 2014г. част от имот-частна общинска собственост, представляваща помещение №5 с площ 384 кв.м. в бившия Битов комбинат. Месечната наемна цена на помещението ще бъде в размер на 38,40 лв., без ДДС.

Докладната записка по този въпрос бе многократно внасяна в местния парламент и досега все беше отхвърляна или отлагана. Днес също имаше изказвания на общински съветници от Реформаторския блок и от БСП против предоставянето на предложения от кмета Валентин Василев общински имот на бул.”България”. Стигна се и до обвинения в сделка между ГЕРБ и ДПС. Въпреки споровете обаче, в крайна сметка предложението бе прието с 22 гласа „за” и 5 „против”.

Това беше единственото читалище в Община Разград, което нямаше къде да осъществява дейността си. Всички останали читалища ползват безвъзмездно общински имоти, с изключение на едно, което плаща наем за част от преотстъпената му сграда.

Преди да бъде разгледана докладната председателят на читалището Хабибе Расим обясни, че културната институция е учредено в началото на ноември 2014г. Основната му цел е да създава, опазва и разпространява духовни ценности за местни традиции и обичаи, да разкрива творческите способности и да задоволява културните потребности на хората.

Хабибе Расим посочи, че през миналата година, въпреки, че няма офис читалището е реализирало девет инициативи в сферата на образованието, културата и детските творчества.

Тя призова съветниците да подкрепят докладната, като заяви, че е от изключително важно значение читалището да има помещение, за да могат да се осъществят целите за реализиране на социални, образователни и културни дейности. 

Председателят на читалището опроверга и изявленията, че помещението, намиращо се в центъра на града, е апетитно и е по-добре да се използва за друга дейност, от която общината да получава по-сериозни доходи.

На днешното си заседание Общинският съвет в Разград прие нова Наредба №22 за определяне на условията и реда за управление на горските територии, собственост на Община Разград.Решението бе взето с 21 гласа „за”, 9 „против” и 2 „въздържали се”.

Мотивите за приемането на наредбата са изменения и допълнения в Закона за горите, на основание на който е била гласувана старата наредба, и на поднормативните актове по неговото прилагане.

По време на дебатите стана ясно, че общинските съветници от БСП не са съгласни с въведената с новата наредба продажба на корен, с която се дава възможност на външни фирми да добиват дървесина от общинския горски фонд. Това според тях е опасно и рисковано, тъй като отваря вратите за злоупотреби и ще доведе до щети за общинския бюджет. Внесено бе предложение за отлагане на докладната записка, но то бе отхвърлено.

Директорката на Общинско предприятие „Разградлес” Милена Манева уведоми Общинския съвет, че според приетия годишен план, 20 000 куб.м дърва за огрев се предвижда да бъдат предоставени тази година за местното население. Останалите 17 000 куб. м са неатрактивни за населението и именно те ще бъдат добивани от външни фирми след заплащане. От 1 април досега са добити около 2 000 куб. м за снабдяване на населението с дървесина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама