Вижте откриването на Централната гара в София в снимки

16:37, 26 апр 16 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Централната гара в София вече изцяло отговаря на най-новите европейски изисквания. Тя е официално открита след рехабилитацията, продължила почти две години. Основен ремонт не бе правен от 40 г.



Преди откриването министър-председателят Бойко Борисов разгледа обновеното пространство заедно с транспортния министър Ивайло Московски, столичния кмет Йорданка Фандъкова и шефа на „Националната компания железопътна инфраструктура“ инж. Милчо Ламбрев. По време на разходката из гарата премиерът се спря в новата многофункционална зала, в която го очакваха млади спортисти, за да му подарят футболна тениска с неговото име и №13. Борисов използва възможността да покаже футболните си умения на малки вратички пред децата.



Обиколката продължи, а лентичката за отриването на Централната гара след ремонта беше срязана след освещаване.



Пътниците вече ще се радват не само на обновената чакалня с нови информационни табла, но и на място за хранене, детски кът и паркинг.



До пероните, които са с изцяло сменени навеси и настилки, пък се стига с чисто нови ескалатори. За хората в неравностойно положение има водещи ивици.



Фасадата на гарата изцяло е подновена. Поставени са нови алуминиеви дограми с трислойни стъклопакети, които запазват температурата в цялото пространство. Всички колони, напречни и надлъжни греди и фундаменти са усилени. По този начин те отговарят на европейските изисквания от 2012 г. при земетръс.



На територията на гарата е построена многофункционална зала, която може да се ползва не само за спорт. Пространството е озеленено, а за удобство на пътниците са поставени пейки, каквито до сега нямаше.



За сигурността на гарата следят 194 камери и жива охрана. Освен полицейски пункт, в салона има и служители на Българския червен кръст.



Ремонтът започна през месец април 2014 г. Изпълнител на проекта е „Обединение ГБС – Централна гара София“, а рехабилитацията струваше близо 70 млн. лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама