Борисов с лека ръка обърна палачинката за задължителното гласуване

16:53, 26 апр 16 / Политика 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
7 юни 2014 г. България се намира в политическа криза. Централните улици в София, както и тези на някои от най-големите градове в страната са под ежедневна блокада, предизвикана от назначението на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Добилите популярност протести под надслов #ДАНСWithMe започват на 14 юни 2013 г. и успяват да разклатят сериозно кабинета на Пламен Орешарски. Незадоволителните резултати на управляващата коалиция БСП-ДПС от проведените през май 2014 избори за Европейски парламент се превърнаха в катализатор на подадената оставка от страна на премиера на 23 юли.

Месец и половина по-рано, именно на 7 юни, намиращият се в опозиция лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пише в профила си във фейсбук, че партията му „предложи в оставащите преброени дни на това Народно събрание да се приеме решение за провеждането на референдум за изборните правила, заедно с предсрочните парламентарни избори“.

Борисов подкрепя идеята на президента за провеждане на референдум за това дали да има задължително гласуване. Подготвящ се за избори, той определя това като една от основните идеи на ГЕРБ, зад която партията винаги е стояла.

„ГЕРБ винаги е подкрепял задължителното гласуване и сме доказвали това многократно. Повтарям, че ние бяхме единствената политическа сила, която подкрепи предложението на президента за референдум за промяна в изборните правила, в това число и за въвеждането на задължителното гласуване. Партиите, които се противопоставиха на референдума са ясни – БСП, ДПС и „Атака”. Така че не виждам защо се правят медийни спекулации, че ГЕРБ е отстъпил или се е отметнал от позицията си за задължителното гласуване. Напротив, вчера Изпълнителната комисия на ГЕРБ обяви публично, че продължаваме да подкрепяме задължителното гласуване и дори предложи в оставащите преброени дни на това Народно събрание да се приеме решение за провеждането на референдум за изборните правила, заедно с предсрочните парламентарни избори. Всеки опит за изкривяване на нашата позиция и твърдения, че ГЕРБ влиза в различни коалиции са категорична манипулация и поредната опорна точка, спусната от нашите опоненти. ГЕРБ подкрепя задължителното гласуване“, пише на 7 юни 2014 г. Борисов в профила си във фейсбук.



13 март 2016 г. Изминали са почти 2 години от искането на вече настоящия премиер за задължително гласуване. Борисов е на бизнес форум в Хасково, където не подминава темата, която е изключително актуална към момента.

„Насила хубост не става, аз съм против задължителното гласуване. Който иска да гласува, това е демокрацията. Народът ни подреди да сме в коалиция и трябва да се съобразим с това“, казва Борисов пред журналисти.

Думите му идват само два дни, след като парламентът приема на първо четене промените в Изборния кодекс, с които се въвежда задължително гласуване. Предложението е на коалиционния партньор Патриотичния фронт, които са дори вносители, а не ГЕРБ. Премиерът уточни през март, че прави този компромис, за да запази добрите отношения в управляващото мнозинство.

Новият Изборен кодекс продължава да се гласува в парламента, като се очаква окончателният му вариант да бъде приет преди Великденските празници.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама