КЗК глоби “Лидл” с 1.8 млн. лв.

17:11, 26 апр 16 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заради заблуждаваща реклама Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глобил търговската верига “Лидл” с 1 865 332 лв., което представлява 0.35% от оборота на дружеството за предходната финансова година.

Комисията е установила проблем в рекламната кампания с мотото “Спечели 366 дни безплатно пазаруване в Lidl”. Според КЗК тя е с подвеждащи и непълни условия, а от страна на организатора на кампанията се демонстрира непоследователност в поведението, що се касае до обявяване на основни параметри на предложението като срок на кампанията, механизъм на участие в нея и други.

“Съгласно представените Общи условия на кампанията, същата се провежда на два етапа, като при всеки един от тях има съществени разлики по отношение механизъм на участие (с или без покупка) и видове награди, които се дават при печалба. Предвид обстоятелството, че посланието “Спечели 366 дни безплатно пазаруване” е комуникирано през целия период на кампанията и във всички рекламни материали, то същото може да се определи като невярно и заблуждаващо потребителите, тъй като внушението, което се прави от него, е за възможността да бъде спечелена голямата награда по време на цялата кампания, докато в действителност същата може да бъде спечелена само във втория етап на кампанията. Липсата на съществено условие във всички материали, комуникиращи кампанията, относно механизма за включване в същата е от естеството за доведе до объркване от страна на потребителя и оттам до невъзможност да направи обоснован търговски избор”, пишат в своето становище от комисията.

От компанията все още не са отговорили на обвиненията, но може да се очаква, че ще обжалват глобата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама