Научна конференция разисква бъдещето на Паметника в Шумен

17:20, 26 апр 16 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започна научна конференция „Пътуване към България” в Шумен. Тя се провежда за 5-ти пореден път, от първото си издание през 2008 г. досега, форумът е събрал около 2000 участници.

Основните цели, които конференцията си поставя са свързани с развитието на туризма, идеята е да се популяризира страната ни, Шуменският регион и културно-историческото ни наследство, обясни зам.-кметът по култура  и образование Найден Косев. Той посочи, че основен акцент в работата на форума ще бъде темата за Паметника „Създатели на българската държава”.  Ще се разискват въпроси, свързани с културното му значение и техническата поддръжка на монумента.

Тези конференции дадоха тласък на развитието на културния туризъм в региона, каза по време на откриването един от инициаторите на събитието акад. Дамян Дамянов.

Писмеността в страната ни се ражда именно в Шуменска област. Тя запалва свещ, дала светлина сред безпросветното население, каза още академикът.

Над 60 научни доклада ще бъдат изнесени в рамките на конференцията, която ще продължи до 28 април.

Темата за ремонт и поддръжка на паметника е важна, според управителят на общинското предприятие, което го стопанисва, Добромир Жеков. Той поясни, че монумемнтът се намира на държавна земя, но се стопанисва от Община Шумен. Държавата пък не иска да отдели средства за ремонт.

Паметникът се нуждае от сериозно обследване, което да каже какво и къде трябва да се подобри, каза Жеков. Той допълни, че откакто паметникът е открит през 1981г. не е правен ремонт, с изключение на поставянето на ново копито на коня на Аспарух. Той бе категоричен, че паметника не е само от местно, а от национално значение и затова е нужно държавата да помогне със средства за реконструкцията му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама