Контраадмирал Вергил Кицак е 42-ят Doctor Honoris Causa на Русенския университет

17:22, 26 апр 16 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ректорът на Военноморската академия „Мирча чел Батран” в Констанца, Румъния, контраадмирал проф. Вергил Кицак, е 42-ят Doctor Honoris Causa (DHC) на Русенския университет „Ангел Кънчев”, съобщиха от там. Той е получи почетното звание за приноса си в областта на междууниверситетското сътрудничество. Церемонията бе водена от ректора на Русенския университет проф. Велизара Пенчева.

„Поласкан съм и съм развълнуван от отличието, дадено ми от университет с голям престиж в България и на европейската научна сцена“, започна словото си проф. Кицак. Времената, в които висшите училища са били затворена система, а образованието е било само за елита, отдавна са отминали. Сега пред нас стои предизвикателството да отворим университетите и да подготвим хора, които да имат сериозни знания и да могат да се справят с новите реалности, каза ректорът на Военноморската академия в Констанца. В този контекст проф. Кицак припомни четирите стълба на образованието, според Жак Делор: Да се учим да учим и знаем; Да се учим да действаме и можем; Да се учим да живеем с другите и различните; Да се учим да бъдем, да сме ние.

Заместник-ректорът по научноизследователската дейност, проф. Диана Антонова, представи професионалния път, изминат от проф. Вергил Кицак. Научната му дейност включва дълъг списък от специализирани книги, издания на научни трудове, доклади и статии, публикувани в национални и международни професионални издания. Участвал е в поредица от образователни и научни проекти, има шест патентовани иновации.

Днешният тържествен акт е израз на признателност на академичната общност на Русенския университет за изключително активното и ползотворно сътрудничество с Военноморската академия „Мирча чел Батран” в Констанца. Двете висши училища имат договор за двустранно сътрудничество, подписан през 2010 година, активно си взаимодействат като работят по общи проекти, обменят преподаватели и студенти, участват в научни конференции и др. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама