Турската полиция използва сълзотворен газ срещу демонстранти

18:01, 26 апр 16 / Свят 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне демократи, събрали пред сградата на парламента в знак на протест срещу изказването на председателя му Исмаил Кахраман, че страната трябва да се откаже от светска конституция, съобщава Анадолската агенция.

Полицията е забранила провеждането на митинга и настояла пред участниците да се разотидат. Срещу гражданите, отказали да изпълнят разпореждането е бил употребен сълзотворен газ. Няколко човека са били задържани.

Изявлението на Кахраман от вчера предизвика рязка критика от страна на опозицията в Турция.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието, чиито основи са в политическия ислям, настоява за изготвяне на нова конституция. Според опозицията в Турция има среди, които се страхуват, че приемане на нова конституция би довело до пренасочване на още власт в ръцете на президента Реджеп Ердоган, който настоява парламентарна система да бъде заменена от президентска. Правителството обаче обещава новата конституция да бъде създадена на базата на европейските стандарти за човешки права.

От опозицията обявиха, че секуларизмът е основният принцип на социалния мир и че той осигурява всеки да има религиозна свобода.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама