Протестът #стигатрИКове" блокира жълтите павета (снимки)

18:51, 26 апр 16 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици протестиращи пред парламента срещу промените в Изборния кодекс блокираха движението по жълтите павета, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Акцията #стигатрИКове"е организирана от "Протестна мрежа" и е срещу поправките в Изборния кодекс. С тях беше въведено задължително гласуване на избори, но бяха орязани секциите в чужбина, отхвърли се и идеята българите зад граница да избират свои депутати. 

И в момента депутатите заседават извънредно, като гласуват новите текстове.

След спешна среща с премиера Бойко Борисов с четирите формации в управлението по-рано стана ясно, че ще има ревизия и на някои от гласуваните вече промени. 

Венци Мицов, общински съветник от партията на Светльо Витков "Глас Народен, каза пред София Topnovini.bg, че като член на партия, възникнала в интернет, винаги е бил на позиция, че трябва да бъде максимално улеснен процесът на гласуване. 

 

"В това отношение българите в чужбина, които внасят огромни средства в икономиката на България, са игнорирани с поправките в Изборния кодекс. Това е меко казано несериозно", убеден е Мицов.

 

Според него задължителното гласуване и квадратчето "Не гласувам за никого" удряло малките партии. Относно намесата на премиера Бойко Борисов по-рано днес в парламента Мицов каза, че не е сериозно въвеждането на някакви 50 избирателни секции във всяка държава в чужбина. 

 

"ГЕРБ дойдоха на власт с обещанието да има избирателен район "Чужбина". Това си го спомняме всички. Сега какво правят? Ограничават правата на нашите сънародници. Те са българи също като нас, що за глупост е това", попита общинският съветник.

 

Протестът продължи с обиколка на сградата на Народното събрание, при която недоволните скандираха "Оставка". По сградата на парламента бяха хвърлени няколко яйца. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама