Управлението на затвори, музеи и социални услуги може да отиде при частници

19:31, 26 апр 16 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Управлението на затвори, музеи, културно-исторически обекти и на различни видове социални услуги от частни компании става възможно с нов закон за концесиите, чийто проект е публикуван за обществено обсъждане, съобщава mediapool.bg.

Законопроектът регламентира на практика всички възможности за отдаване на държавна и общинска собственост за ползване от частни фирми срещу заплащане на възнаграждение от тяхна страна, както и за отстъпване на публични услуги за извършване от частници, на които пък общините или държавата ще плащат.

На текстовете се разчита също така да отпушат изграждането на инфраструктура на принципа "построй-използвай-предай", при който концесионер инвестира свои средства в обект, после го използва срещу заплащане от страна на потребителите за определен срок от време и след изтичането му го предава на общината или на държавата, която вече може да печели от събираните от посетители такси, стана ясно от обясненията на вицепремиера по икономическите въпроси Томислав Дончев пред журналисти във вторник.

Трите вида концесии са за строителство, за услуги и за ползване. В шестмесечен срок след приемането на закона трябва да се приеме национална стратегия за концесионирането, а след още три месеца всяка община и Министерският съвет трябва да имат планове за концесиониране. Тези планове ще се одобряват и актуализират от общинския съвет за обекти общинска собственост и от правителството за държавните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама