Работодатели в Добрич плащат заплати под минималната, установиха трудови инспектори

20:55, 26 апр 16 25 588 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неначисляване и неизплащане на трудово възнаграждение,  съответстващо  на гарантираната от закона минимална работна заплата, както и неизпълнение от работодателите задължението да уведомят писмено всеки работник или служител за размера на полагащият му се платен годишен отпуск. Това са основните нарушения на трудовото законодателство, които  са установили по време на извършваните през март проверки трудовите инспектори от Добрич.

Другите нарушения са неначисляване и неизплащане на допълнителни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит, за нощен, празничен и извънреден труд и други.

През март Инспекцията по труда в Добрич е извършила общо 133 проверки, в т.ч. 106 по програмите и мерките от годишния план за 2016 г. и 14 за проучване на жалби и сигнали от граждани. По време на проверките са констатирани общо 674 нарушения на трудовото законодателство, в т.ч. 267 по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд и  407 по трудови правоотношения (55 по възникване на трудовите правоотношения, 31 по работното време, 54 по отпуските, 166 по заплащането на труда и др.). През месец март 2016 г. са установени 5 лица без писмени трудови договори или допуснати до работа преди да бъде изпратено уведомление  до НАП.

На работодателите, допуснали нарушения на трудовото законодателство, са съставени 27 акта, от които 11 за нарушения на нормите по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд и 16 за нарушения по трудовите правоотношения. Всички актове са съставени на работодатели. Издадените наказателни постановления са 19 броя. Влезлите в сила наказателни постановления са 11 броя на стойност 5800 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама