Комисия ще изготви критерии за конкурс за изграждане на изложбен комплекс в Добрич

21:37, 26 апр 16 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Широка дискусия по време на проведеното днес редовно заседание на Общинския съвет в Добрич предизвика докладна записка относно предложението за изграждане на изложбен комплекс върху терен общинска собственост на ул. „Батовска”, което в началото на годината бе внесено от Асоциацията на земеделските производители.

В докладната на кмета Йордан Йорданов той припомня, че с решение от януари тази година Общинският съвет му възложи изготвяне на документи по стартиране на процедура за учредяване на възмездно право на строеж, чрез провеждане на публичен конкурс за изграждане на изложбен комплекс върху общински терен с площ 40 470 кв. м по ул. „Батовска“. В тази връзка той е назначил комисия, която до 1 април е трябвало да изготви условия, критерии и методика, които да послужат за изготвяне на конкурсната документация.

Въз основа на направените анализи бяха предложени два варианта. Първият предвиждаше Общинският съвет да даде съгласие за учредяване на възмездно право на строеж чрез провеждане на публичен конкурс за изграждане на изложбен комплекс върху общинския терен, като условието е Общината да получи като обезщетение собственост в размер на не по-малко от 30 процента от разгърнатата застроена площ в напълно завършен вид, както и не по-малко от 40 % от зелените площи. Опитът досега обаче сочи, че Общината не е успяла да получи договореното обезщетение по нито една от подобни процедури.

Предложен бе и втори вариант. Той предвижда Общинският съвет да даде съгласие за разглеждане на инвестиционни намерения за изграждане на изложбен комплекс върху въпросния терен по ул. „Батовска“ след влизане в сила на предстоящи законодателни промени – на Закона за концесиите и Закона за публично-частните партньорства.   

След продължителни коментари бе избрана временна комисия, която ще изработи критерии за провеждане на конкурс. Решено бе да се направи и данъчна оценка на имота.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама