Заличават ни от избирателните списъци при негласуване на два вота от един и същи вид

22:52, 26 апр 16 / Политика 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Граждани ще бъдат заличавани от избирателните списъци, ако не са упражнили вече задължителното си право на глас при два поредни вота от един и същи вид. Това реши Народното събрание с поправка в Изборния кодекс. Тя бе внесена от председателя на правната комисия Данаил Кирилов. Изключение ще правят гласоподавателите, които посочат уважителни причини за неявяването си до избирателните секции. 

Идеята за промяната дойде след срещата тази сутрин между премиера Бойко Борисов и парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

По време на дебатите в зала Радан Кънев посочи, че е хубаво, че заличаването от избирателните списъци не важи за хората, пребиваващи в чужбина. "Целият текст съдържа в себе си предварителна абдикация от членството ни в Шенген, защото за да си получи извинителната бележка, се предполага по някакъв безспорен начин да докажеш пребиваването си в чужбина", посочи Кънев и допълни, че в Шенгенското пространство този казус би бил немислим. 

"По тази причина разпоредбата противоречи на принципа за свободното движението на гражданите", убеден е лидерът на ДСП. 

Според Мустафа Карадайъ от ДПС гласуването е право, а не задължение и то не може и не трябва да бъде стимулирано или наказвано. 

Йордан Цонев от ДПС помоли вносителите да обяснят какъв е смисълът на задължителното гласуване и на отписването на граждани от избирателните списъци. 

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) обясни, че доказването на това придвижване е изцяло либерално и в полза на избирателя. 

"Не предвиждаме ограничен кръг доказателства, като данни от ГКПП-ата на съответните страни. Доказателство може да е удостоверението от университет. Лицата, които са в чужбина, се дефинира, че е необходима извинителна причина. Достатъчно е да бъде казано, че лицето е било в чужбина и не е нужно да доказва причините за това", посочи Кирилов и допълни, че ако лицето е отпаданало от списъка, може да се върне отново със съответното заявление. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама