Изборният ден ще започва в 7 и ще приключва в 20 ч.

23:43, 26 апр 16 / Политика 25 715 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание измести началния и крайния час на изборния ден с 60 минути напред. Избирателните секции вече ще отварят врати за гласоподавателите в 7.00 ч. и ще приключва в 20.00 ч., като се запазва възможността при необходимост да гласуването да се удължи до 21.00 ч. като съберат личните документи на чакащите. 

Промяната е част от поправките в Изборния кодекс, които се гледат на второ четене в пленарна зала. 

Досега изборният ден започваше в 6 ч. и приключваше в 19 ч. с възможност гласовоподателите на опашка в края на деня да могат да упражнят правото си до 20 ч.

Мотивът на вносителя на промяната - председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), е, че в първият час от отварянето на секциите гласувалите са минимален брой. Удължаването пък беше аргументирано с възможността гражданите, които се прибират от пътуване през уикенда, също да могат да гласуват.

Депутатите приеха увеличение на броя на членовете на столичната общинска избирателна комисия от 19 на 39. В общинските комисии във Варна и Пловдив членовете ще станат от 10 и на 27. Малкият брой членове в досегашния кодекс също беше изтъквано от експерти като причина за хаоса в "Арена армеец".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама