Общинският съвет в Пазарджик решава за бурките

00:38, 27 апр 16 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложенията за промени в Наредбата за обществения ред, свързани със забрана на бурките, разглежда на днешната си сесия Общинският съвет в Пазарджик.

В деловодството на местния парламент бяха внесени две предложения - едното от екипа на кмета Тодор Попов, а другото от представителна група "Национален фронт за спасение на България и Народен съюз".

На общественото обсъждане на 22 април пазарджиклии единодушно се обявиха за забрана на бурките на публични места, макар че се чуха различни мнения дали тя да бъде пълна, или в по-деликатен вариант.

Предложението на кмета Попов е забраната за прикриване на лицето да важи само на територията на общинските и държавните институции и обекти, докато съветниците от НФСБ и НС настояват забраната да е пълна.

"Прикриването на лицето на обществени места е несъвместимо с общоприетите социални норми на поведение и подкопава принципа за сигурност на гражданите в обществото", пишат в мотивите си вносителите от група "Национален фронт за спасение на България и Народен съюз". Според тях хората, които носят дрехи, криещи лицето им, изпращат на другите сигнал, че не искат да вземат активно участие в обществения живот и не желаят да се интегрират в обществото на Република България.

"С оглед на зачестилите актове на насилие и тероризъм липсата на идентификация на лицата поставя под заплаха безопасността и усещането за безопасност на членовете на обществото", изтъкват още общинските съветници, които предлагат промените в наредбата.

Те допълват и че текстове в смисъла на предлаганите промени са въведени в законодателствата на водещи европейски държави като Франция и Белгия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама