Изложба на Бедиг Бедросян показва Художественана галерия в Добрич

08:07, 27 апр 16 / Култура 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Експозицията "Земямеждуреката и морето" е част от проекта "Родова памет" на сдружение "Арарат"- Варна и гостува в Добрич след галериите в Пазарджик и Пловдив. Презминалатагодинатя бепоказанапърво в Художествената галерияв Силистра, а след това и в Градска художествена галерия – Варна.   

Бедиг Бедросян е потомък на арменски бежанци, израснал в Силистра. В младежките си години попада под влияние на румънската живописна школа и на нейните представители от Букурещ. Близкото му приятелство с художника Тодор Добруджански формира неговия стил.

От 1945 г. редовно участва в окръжни изложби в Силистра и общи художествени изложби в Шумен, Добрич, Варна, Габрово, В.Търново и др.

Бедиг Бедросян е един от основателите и член на ръководството на Групата на художниците в Силистра. През 1967 г. е награден с орден „Кирил и Методий“ – ІІІ степен.

През 1969-70 г. посещава Армения и създава цикъл пейзажи „Армения“. Ретроспективни изложби на художника са уреждани в Силистра през 1972, 1982, 1987 г., а през 1980 г. открива самостоятелна изложба в Централния военен клуб, София.

Негови картини са притежание на частни колекции в страната и чужбина –в  Германия, Франция, Армения и Художествените галерии в Силистра и Добрич.

Творчеството на художника обхваща повече от 600 произведения.Това са живописни картини, множество ескизи към тях, рисунки с туш, с цветни пастели и мо­ливи.

Бедиг Бедросян ще бъдепочетен в Силистра с монумент на входа на Градската градина, дело на скулптора Георги Чапкънов – Чапа, близък приятел на художника и е частотпроекта "Родовапамет" на Сдружение "Арарат" - Варна.

Откриването на изложбата е днес от 18.00 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама