Световния ден на имунологията отбелязват в Медицинския университет в Пловдив

08:27, 27 апр 16 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Световния ден на имунологията и Европейската имунизационна седмица отбелязват днес в Медицинския университет в Пловдив.

От няколко години тази традиция е свързана с инициатива на Европейската федерация на имунологичните дружества и Българската асоциация по Клинична имунология, поясниха от МУ. С нея се изтъква пред обществеността значението на имунитета в борбата с някои болести, за нарастването на научните изследвания и спасяването на човешки живот.

Пред параклиса на Медицинския университет в 1-ва база на бул. "Васил Априлов" ще бъде отслужен молебен за здраве на лекарите, медицинските специалисти и пациентите. Към небето ще полетят балони с хелий, предоставени от фондация Jeffrey Modell за първичните имунни дефицити, като израз на съпричастността с болните с имуно-медиирани заболявания.

Преподаването по имунология е застъпено сред повечето специалности в МУ - Пловдив. Разработват се докторски програми  в областта на имунологията с използване на съвременни имунологични методи и доказване ползата от ваксинациите при много инфекциозни болести. Лабораторията по имунология при УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив е водеща структура в имунологичната диагностика на първичните имунни дефицити, автоимунните и инфекциозните заболявания.

Тази година Европейската имунизационна седмица е в навечерието на най-светлия християнски празник - Възкресение Христово. Този факт придава и друг смисъл на имунологичните събития - повече надежди за  по-адекватна имунологична диагностика, по-навременна и ефективна имунотерапия и профилактика за по-добро здраве, по-малко страдащи пациенти от имуномедиирани заболявания, още по-всеотдайни и вдъхновени лекари и медицински специалисти, убедени са от МУ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама