Управляващите искат да намалят интереса към референдума, смята Янаки Стоилов

08:58, 27 апр 16 / Политика 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Управляващите искаха да разделят предстоящия референдум от президентските избори. Затова беше вкарана и темата със задължителното гласуване, за да се намали интересът към предстоящия референдум. Това каза в ефира на БТВ депутатът от БСП Янаки Стоилов. Вчера депутати заседаваха повече от 12 часа, за да решат за промените в Изборния кодекс.

Янаки Стоилов е категоричен, че само българските граждани могат да поставят въпроса дали са длъжни да упражняват своите избирателни правата. "Това не може да го направи нито парламентът, нито правителството, нито президентът", каза той.

Според него е странно въпросът с референдума да се прехвърля на президента, защото той няма други правомощия, освен да определи датата на изборите и на референдума.

Във връзка с гласуването в чужбина Стоилов е на мнение, че е можело поне вотът в рамките на ЕС да е по-свободен и на повече места, което да улесни българските граждани.

По думите му „поправките на поправките” на Изборния кодекс вместо да решават проблемите, които да укрепват държавността и да защитават правата на гражданите, се опитват да моделират процеса с оглед на непосредствените интереси на партиите, които участват.

За рекордния брой кандидати за лидер на БСП Стоилов коментира, че тази суматоха не е много добра, защото едва ли "няколко дузини хора" могат да ръководят партия като БСП.

„Колкото и кандидати да има, трябва да е ясно, че има два избора, три пътя няма”, подчерта обаче той. На въпроса дали ще бъде кандидат за президент, Стоилов отговори, че БСП не е започнала обсъжданията и политически и лични договорки по тази тема няма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама