Драматичен театър Сливен сред отличниците в страната

09:23, 27 апр 16 / Култура 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сливенският драматичен театър отново е в челната класация на най-добрите театри у нас. За четвърта поредна година той стана отличник на Министерството на културата, според ежегодната комплексна оценка на културното ведомство.В списъка на драматичните театри отличници, Сливенският е в „А"-групата на водещите български театрални състави на Народния театър „Иван Вазов", Театър „Българска армия", Сатиричния театър „Алеко Константинов", Театралната работилница „Сфумато" и Пловдивския драматичен театър „Н. Масалитинов".

Сливенският драматичен театър „Стефан Киров" е на гребена на вълната на театралната практика у нас и това  доказват все по-открояваните му от критика, публика и селекционери творчески постижения, въпреки трудните условия. Те са резултат на балансирана репертоарна и кадрова политика и всеотдаен труд на младите артисти Августин Демерджиев, Ивайло Гандев, Димитър Марков, Димитър Костадинов, Вяра Начева, Таня Йоргова, Николина Янчева, Августина-Калина Петкова и доайенът на трупата Михаил Илийков. Актьорският състав има удоволствието да работи с изявени български режисьори като професорите Маргарита Младенова и Пламен Марков, Васил Василев, Петър Кауков, Борислав Чакринов, Иван Панев.

В афиша на театъра блестят имената на водещи български актьори като Мария Сапунджиева, Георги Кадурин, Герасим Георгиев-Геро. Всяка година представления на Сливенския драматичен театър са селектирани за участие в престижни национални и международни театрални фестивали, от които театърът се завръща с отличия.

Само през последния сезон той спечели наградата за театрална трупа на Шуменския национален фестивал на българската драма и театър, със спектакъла „Възхвала на колебанието" на проф. Маргарита Младенова. А в края на миналата година се завърна с „Бронзов витяз" от престижния Московски театрален фестивал, където показа поставената за пръв път в света пиесата на Александър Галин „Лице" на режисьора Васил Василев. Театърът е посрещан с адмирации не само в Сливен, но и при многобройните си гастроли в София и страната.В последните две години спектаклите му „Особености на руската любов" от Александър Галин и „Между два стола" на Рей Куни са играни над 100 пъти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама