Лукарски ще говори с протестиращите от Булгартабак

10:39, 27 апр 16 / Политика 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С песента „Няма такава държава“ започна поредният протест на бивши и настоящи служители на „Булгартабак“, както и на синдикалните структури към цигарената фабрика в София.

Те скандираха „Искаме работа“ и „Мафия“ пред сградата на Министерството на икономиката, обръщайки се към министъра на икономиката Божидар Лукарски, заради спирането на дейността и съкращаването на 416 работници, предаде репортер на София Topnovini.bg.



Протестиращите се обявиха против ликвидацията на софийското предприятие. Те припомниха, че новите собственици са длъжни да спазят приватизационния договор до 2021 г. „Булгартабак“ вече обяви спирането на износа за Близкия Изток. Това ще доведе до съкращаването на 400 работници на 10 май.

От министерството на икономиката ще приемат протестиращите в среща в 11 часа. Лукарски в момента е на заседание в Министерски съвет.



„Не искаме обезщетения и помощи от Бюрото по труда. Искаме работа. Затова сме тук, на улицата. Питаме институциите кой управлява тази държава. Може би мафията си е намерила държава. Това е мафия“, заяви един от протестиращите.



Цялото производство на “Булгартабак” в България ще бъде ликвидирано до края на месец май, разкри сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“. Холдингът ще продължи да произвежда цигари, но в чужбина.



„Булгартабак“ е продала контрабандно около 800 млн. кутии цигари на фирма в Дубай през 2014 г., пише „Биволъ“. Интересът към холдинга беше предизвикан от разкритията на турските митници и финансовото разузнаване за мащабна контрабанда на цигари, произведени от „Булгартабак“, публикувани от изданието.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама