Награждават Божана Апостолова и проф. Атанас Славчев с орден "Стара планина"

11:11, 27 апр 16 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството е одобрило и предлага на Президента на Република България да издаде укази за награждаването на шестима дейци на културата с ордени за ролята им за развитието на българската култура.

За удостояване с орден "Стара планина" – първа степен, за изключително големите им заслуги в областта на културата са предложени Божана Апостолова-Пейкова и проф. Атанас Славчев.

Божана Апостолова-Пейкова е българска поетеса и издател. Тя е ръководител на едно от най-популярните издателства за българска литература – "Жанет 45" и в основата на литературния фестивал "Пловдив чете" и на културната инициатива "Младият Пловдив чете". Основател е на престижната годишна литературна награда за поезия "Иван Николов", която се връчва от 1994 г. насам.

Проф. Славчев е изтъкнат концертиращ пианист, педагог и общественик. Бил е преподавател по пиано в НУИ "Панайот Пипков" - Плевен, директор на Средно музикално училище, което днес носи името Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков"-Пловдив. В продължение на два мандата е заместник-ректор, а от 1999 г. до 2008 г., отново за два мандата, е ректор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Инициативата за удостояването с отличията е на творчески и продуцентски организации и на инициативни комитети.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама