Сирийски бежанец пренесе олимпийския огън в Атина (снимки)

11:27, 27 апр 16 / Свят 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
27-годишен сирийски бежанец стана факлоносец на олимпийския огън през лагер Елайонас в Атина, предават световните агенции.



Снимка: Twitter@UN Refugee Agency

Бившият плувец в свободен стил Ибрахим Ал-Хюсейн, който е бил и баскетболен играч и състезател по бойни изкуства, получи олимпийския пламък от шефа на комисията Спирос Капралос.

Ал-Хюсейн плува от ранна детска възраст и бързо става състезател в дисциплината „плуване в свободен стил”. През 2012 г. губи част от десния крак, когато бомба унищожава дома му в сирийския град Дейр ез-Зор.

Заедно със семейството си бяга в Турция. Стига до гръцкия остров Сампс с малка надуваема лодка заедно с още 16 души.

Ал-Хюсейн решил да остане в Гърция, където е потърсил убежище. В момента живее в собствено жилище, работи и тренира усилено, като плува три пъти седмично и играе баскетбол.



Снимка: Twitter@UN Refugee Agency

"Пренасям олимпийския огън заради себе си, заради всички сирийци, заради всички бежанци навсякъде по света, за Гърция, за спорта и за моите отбори по плуване и баскетбол", каза Ибрахим пред представител на Върховния комисариат по бежанците към ООН. „Моята цел е никога да не се предавам, а да продължавам и винаги да вървя напред“, каза още Ал-Хосейн.

Международният олимпийски комитет поясни, че символичният жест е в подкрепа на мигрантите от цял свят. Тази година на Олимпийските игри в Рио ще бъде изпратена група от 5 до 10 мигранти, които да се състезават в различни дисциплини. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама