БСП иска Сметната палата да одитира ЦГМ

11:58, 27 апр 16 / Политика 25 655 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите от БСП внесоха предложение за решение в Народното събрание за възлагане на одит на Сметната палата за дейността на столичния Център на градска мобилност (ЦГМ). Това обяви народният представител от ПГ на „БСП лява България“ Жельо Бойчев.

От БСП искат да се проследи начинът, по който са възлагани обществените поръчки в ЦГМ. Според Бойчев скандалите в градския транспорт в София тепърва предстоят. Той напомни, че нееднократно от БСП са казвали, че ЦГМ е „черната дупка“ на Столична община, където „потъват" стотици милиони.

Депутатът от БСП Таско Ерменков се възмути, че предложението на левицата не е включено в дневния ред на парламента. Според него, е била използвана процедурна хватка изпращане на предложението за разглеждане в комисия.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи още преди две седмици, че поискала цялостен одит на обществените поръчки, които Центърът за градска мобилност е обявявал от 2015 г. до сега.

Скандалът с ЦГМ избухна след разследване на Нова телевизия, което показа, че поръчката за изработване на 60 спирки за градския транспорт в София е спечелена от фирма на съпруга на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева. Оказа се, че зам.-кметът на София по транспорта Любомир Христов е бил чест гост в дома на Коцева в Самоков.

След разкритието Любомир Христов бе отстранен от кмета на София Йорданка Фандъкова, оставки подаде и целият директорски борд на общинското предприятие. Ирена Коцева бе освободена от депутатския си пост.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама