Апаратура от последно поколение за 70 хил. лв. дари “Алкомет” на шуменската болница

12:00, 27 апр 16 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Модерен апарат за клинична биохимия получи шуменската болница от собственика на фирма “Алкомет” Фикрет Индже. Лично г-н Индже днес бе в болницата, за да дари медицинската апаратура, която вече е поставена в клиничната лаборатория на лечебното заведение.

Дарението на “Алкомет” включва нов автоматичен биохимичен анализатор, система за дейонизирана вода  на обща стойност 60 000 лв. с ДДС.

“Алкомет” предостави безвъзмездно на МБАЛ и автоклавируема бормашина, модел Система 6, на стойност 9846 лв. с ДДС за отделението по Ортопедия и травматология.

“На идване към болницата разговаряхме за състоянието на българското здравеопазване. Силно се надяваме нивото на българското здравеопазване да стигне нивото на европейското. Има какво да се направи дано по-скоро се случат нещата”, каза при предоставянето на апаратурата Фикрет Индже.

“Сигурен съм в това, че д-р Атанасов и неговите колеги ще продължат да се грижат по най-добрия начин за нашите болни. Повишаването на качеството на здравеопазването е наша социална отговорност. Говоря от мое име и от името на предприятието, което дарява “Алкомет””, допълни г-н Индже.

Той увери, че това партньорство ще продължи и в бъдеще.

“Благодаря ви за предоставената възможност да има част от мен в нашата болница. Предоставихме възможността вие да вземете решение каква апаратура да дарим и се надявам, че решението е правилно. Диалогът    между нас ще продължи и занапред”, заяви Фикрет Индже.

Директорът на шуменската болница д-р Атанас Атанасов увери дарителите, че с предоставената медицинска апаратура ще се подобри много качеството на работа.

“Бих искал да изразя изключителната признателност смирение и дълбоко уважение на всички работещи в болницата за човечността, която за пореден път по безапелационен начин проявявате”, обърна се към Фикрет Индже и придружаващите го лица д-р Атанасов.

“Уверявам ви че дарената апаратура ще бъде използвана професионално в полза на пациентите. Тя ще допринесе за по-високо качество на лечението и за по-добро снижаване на болничните разходи. Техническите характеристики на тази апаратура за клинична биохиимия са гаранция, че резултатите от лабораторните изследвания ще имат изключително клинична достоверност и ниска себестойност и по този начин практически ще подобрим грижата за пациентите”, допълни д-р Атанасов.

“Когато някой върши добро, то никога не е напразно, а тогава когато се дарява за лечение, което изисква екзактна диагностика, това няма как да не донесе радост и късмет на дарителя. Има българска поговорка която казва “каквото посееш това ще пожънеш”. Искрено и от сърце ви желая здраве, късмет и благоденствие”, изрази благодарностите си за дарението шефът на шуменската болница.

Д-р Атанасов допълни, че фирмата, която е предоставила апаратурата за клинична биохимия е дарила на болницата и деимунизатор, необходим за работата на апаратурата и още един апарат за имунологични анализи, който също е от последно поколение.

Фикрет Индже посрещна с усмивка тази новина и изрази надежда и други бизнесмени на Шумен също да направят дарения.

Своите благодарности към дарителя Фикрет Индже поднесе и началникът на Клиничната лаборатория д-р Галина Радева.

Тя обясни, че предимствата на новата апаратура са много.

“С новата ни предоставена техника ще се подобри и ще се прави своевременна диагностика и лечението на пациентите ще бъде по-бързо и адекватно. Апаратурата намалява и себестойността на изследванията”, каза д-р Радева.

Капацитетът на новия апарат е 400 проби на час. Има богато меню и включва 130 възможни теста, като се изследват различни биологични течности, ензими и микроелементи в човешкия организъм, има възможност да се прави и изследване на наркотични вещества.

Д-р Радева допълни, че апаратурата има ротор в който могат да се поставят 22 проби на спешни пациенти, а на досегашната апаратура са били 5. Едновременно могат да се зареждат 80 пациентски проби, има модерен интерфейс, с който се работи много лесно и дава възможност в реално време да се следят анализите на пациентите, разясни предимствата на апарата Радева.

Другият апарат е с капацитет 100 проби на час и работи туморни, сърдечни маркери всякакви видове хормони.

При него също е скъсено времето на получаване на първия пациентски резултат. Пробите са готови между 12 и 30 минути, като 12-те минути са за сърдечните проби.

“При работата с него ще могат да се разделят спешните от рутинните проби на пациентите. По този начин ще се подобри лечението”, каза д-р Радева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама