"Не подкрепям никого" се въвежда в бюлетината, остава въпросът дали ще се зачита

12:05, 27 апр 16 / Политика 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вотът "Не подкрепям никого" се въвежда в бюлетината, но остава въпросът дали гласът ще се брои за действителен. С "Х" или "V" избирателят ще може да изрази своята воля с химикал, пишещ със син цвят. Така отбелязаната бюлетината ще се смята за действителна.

Това реши окончателно парламентът по време на второто четене на поправките в Изборния кодекс, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Депутатът от левицата и зам.-председател на парламента Янаки Стоилов обясни, че според него в частта от Изборния кодекс, където ще се обсъди преброяването на гласовете, ще бъде решено този вот да се счита за недействителен и да не влияе при прага от 4%, който е решаващ за влизането на дадена партия в парламента. 

След като бе гласуван текстът за въвеждането на квадратчето, в отрицателен вот, Стоилов се обърна към мнозинството, като посочи, че не се интересуват от важните и дискусионни аргументи. Според него, ако искали да има отделна графа за гласуващите против всички партии, трябвало да поддържат предложението този глас да бъде валиден. 

"Тези гласове не са невалидни, защото волята е изразена. Тези гласове са ясно изразени като отношение. Другата цел, която преследвате е да няма протестен вот", категоричен бе той.   От ДПС също реагираха остро на квадратчето, като подчертаха,  че се цели да направят така, че да се отделя гласът на избирателя и да има по-нисък праг за влизане в парламента. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама