ВКС прави общо тълкувателно дело за ПТП-та по писмата на Цацаров и Захариева

14:03, 27 апр 16 25 697 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във Върховния касационен съд са постъпили искания за постановяване на тълкувателно решение по дела свързани с транспортни произшествия от главния прокурор Сотир Цацаров и от министъра на правосъдието Екатерина Захариева. Преценихме, че е необходимо да се присъединят двете дела, за да може да се постанови тълкувателно решение по въпросите поставени от тях. Делото вече е образувано. Това каза председателят на ВКС Лозан Панов преди първото заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет.

Панов обясни, че ВКС извършва анализ на противоречивите решения по транспортни произшествия и са изпратени писма до председателите на апелативни и окръжни съдилища, за да се обобщят противоречивите решения и казусите, по които това се случва. Те трябва да ги изпратят до 3-4 май. Ако се появят допълнителни въпроси по ПТП-та, които изискват висшия съд да се произнесе, те ще бъдат прибавени към образуваното дело за тълкуване на противоречивата практика. Панов каза още, че ако съдиите преценят ВКС ще предложи да се направят промени в Закона за пътищата.

Министър Захариева поиска ВКС да се произнесе по противоречивата съдебна практика при дела за причиняване на смърт при транспортно произшествие. Въпросът, по който се иска тълкувателен отговор е:

Налице ли е съпричиняване от страна на пострадалото лице тогава, когато водача на МПС не е спазил правилата за движение и може ли това да се счете като смекчаващо вината обстоятелство? По думите на Захариева, позицията на експертите от министерството е, че в случаите, когато водачът е нарушил правилата, тогава няма съпричиняване на инцидента от страна на пострадалия.

Въпросите, които главният прокурор Цацаров иска да бъдат тълкувани от ВКС са свързани с това кога пиян, ранил или убил човек на пътя, не може да бъде осъден условно. Също така той иска да бъде тълкувано и как данните за алкохолната концентрация влияят при определянето на дадено деяние като особено тежък случай.

Третият въпрос на Цацаров до ВКС е свързан с делото за смъртта на Лора Казанлиева от Варна, която беше прегазена от моторист на пешеходна пътека. То е и причина за искането на правосъдния министър. Съдът намали наказанието на моториста на 2 години затвор, но гневни реакции на близките на загиналото момиче предизвика решението, че Лора Казанлиева е съпричинила инцидента, като не е преценила скоростта на моториста. Затова Цацаров настоява върховните съдии да решат дали поведението на пострадалия трябва да се взима предвид, когато се определя присъдата на виновния водач.

В Европа са познати различни системи свързани с прокуратурата, в които министър на правосъдието е глава на прокуратурата с определени правомощия. Няма съвършен модел, който да е създаден, за да бъде съответно възприет от България. Така отговори Лозан Панов на въпрос от София Topnovini.bg дали очаква наистина да има реформа в прокуратурата, която правосъдният министър обяви, че предстои и дали по-голяма самостоятелност на отделния прокурор, която се предвижда ще доведе до нужния резултат.

„Малко или много това е волеизявление, което трябва да бъде обективирано с конкретните законодателни промени, дали има воля за такава промяна и съответно как тя ще се осъществи“, допълни Панов

Панов заяви, че когато законопроектът бъде внесен в МС той би могъл да се изкаже по-категорично по приетите промени за прокуратурата. Той все пак каза, че по въпроса трябва да се изкаже главния прокурор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама