Националната галерия гостува в Сливен с изложба на академик Румен Скорчев

14:12, 27 апр 16 / Култура 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Сливен  гостува Националната галерия с изложба на академик Румен Скорчев „Изгреви и залези“. Тя ще бъде открита тази вечер от 17.30 часа,  в зала "Сирак Скитник.

Изложбата „Изгреви и залези“ представя цял един творчески път, изграден през годините с много труд, енергия и талант. Тя е организирана в памет на академик Румен Скорчев, който ни напусна на 6 септември т.г., в процеса на подготовката за представянето си пред публика в Националната галерия. „Изгреви и залези“ е заглавието на последната автобиографична книга на художника, върху която той работи в последните месеци от живота си. Цитати от нея са включени в експозицията.

Румен Скорчев е роден на 7 октомври 1932 г. в Търговище. През 1964 г. завършва специалност “Илюстрация” в Художествената академия при проф. Петър Чуховски и проф. Веселин Стайков. От началото на 70-те години участва във всички общи художествени изложби у нас, както и в международните биеналета във Флоренция, Краков, Биела и други. От 1977 г. ръководи ателие в специалността “Илюстрация и художествено оформление на книгата” в Художествена академия. От 2009 г. е действителен член на Българската академия на науките.

Румен Скорчев е удостоен с над 40 международни и национални награди. Негови творби са притежание на Национална галерия, Софийската градска художествена галерия, галерия „Уфици“ във Флоренция, галерия „Албертина“ въвВиена, музея „Виктория и Алберт” в Лондон, Национална галерия във Вашингтон, Национална библиотека в Париж, Музея за изобразително изкуство в Кюрасао и много други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама