Евродепутатите призовават за парламентарен контрол на Европейската инвестиционна банка

14:41, 27 апр 16 / Свят 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По време на пленарната сесия на Европейския парламент депутатите ще обсъдят с председателя на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер плановете за междуинституционално споразумение между европейския парламент и ЕИБ. Целта е да се засили сътрудничеството и да се позволи по-голям парламентарен контрол върху работата на ЕИБ.

Гласуването ще се състои в четвъртък.

В своя годишен доклад за дейността на ЕИБ през 2014 г., евродепутатите отбелязват, че банката играе важна роля в изпълнението на плана „Юнкер” (Инвестиционен план за Европа) за даване на тласък на растежа, заетостта и социалното и териториалното сближаване в ЕС. Поради това те препоръчват въвеждане на външен регулаторен надзор на Европейската инвестиционна банка, изискват подробности относно постигнатите резултати от различните й финансови инструменти, от собствения им доклад за дейности, и подкрепят плановете за междуинституционално споразумение, което те очакват да доведе до по-голям контрол и повече диалог.

Европейската инвестиционна банка, чиито акционери са държавите членки на ЕС, е най-големият многостранен обществен кредитор в света. ЕИБ отпуска заеми и дава гаранции, които улесняват финансирането на проекти във всички сектори на икономиката, като няма за цел реализирането на печалба. През 2014 г. ЕИБ финансира 285 000 малки и средни предприятия, като по този начин предпазва 3,6 милиона работни места. Тя също така подписва договори за общо 413 проекта в рамките на ЕС на стойност 69 милиона евро и 92 нови проекта извън ЕС на стойност 7,98 милиарда евро.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама