Пленумът на ВСС гласува 400 хил. лв. за счетоводна експертиза възложена от прокуратурата

16:14, 27 апр 16 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На първия си Пленум кадровциите от съдийската и прокурорската колегии на ВСС приеха решение за допълнителни разходи/трансфери по бюджета на съдебната власт за 2016 г. в размер на 400 000 лв. Те ще бъдат за извършване на разплащания по възложена комплексна съдебно-счетоводна експертиза от Прокуратурата на Република България. По непотвърдена информация става дума за извършена експертиза по делото „КТБ“ за несъстоятелността на банката. 

Магистратите приеха наведнъж, без никакви обсъждания, всички внесени точки от Комисията по бюджет и финанси към ВСС - от т.3 до т. 42. Също така се реши, съдийската колегия да заседава всяка сряда сутрин, а прокурорската в сряда следобед. Пленумът на ВСС пък ще бъде винаги в четвъртък.

Пленумът реши още до 9 май 2016 всеки член на ВСС ще може да зададе писмени въпроси към кандидатите за директор на Националния институт по правосъдие (НИП). Те ще се предават на председателя на управителния съвет на института, а членовете на УС ще се длъжни да ги поставят на кандидатите на откритото изслушване.

Калин Калпакчиев постави въпроса, че няма ясни критерии, по които членовете на УС на НИП ще решат защо съответният кандидат е подходящ да заеме директорското място в института. Очаква се преди или след изслушването такива критерии да бъдат приети от УС, като бяха изказани мнения, че ако се приемат след изслушването тогава се нарушава прозрачността на избора.

Председателят на ВКС, който е и председател на УС на НИП Лозан Панов заяви, че при гласуването ще се мотивира защо е дал вота си за съответния кандидат.

На 19 април въз основа на постъпилите заявления, придружени с документи от кандидатите, бяха взети решения да се допуснат двама кандидати. Това са досегашният директор Драгомир Йорданов и бившият министър на правосъдието Антон Станков. Утре ще бъдат публикувани на сайтовете на ВСС, НИП и Министерството на правосъдието концепциите на кандидатите. Те ще бъдат изслушани на 10 май, от 10.00 часа в 201 зала на института. То ще бъде публично и ще се предава на живо в интернет.

Ако Йорданов или Станков не съберат достатъчно гласове, се провежда повторно гласуване на членовете на Управителният съвет на НИП. Ако и тогава не бъде избран директор се насрочва втора конкурсна процедура. Гласуването ще бъде явно, в съответствие с приетите правила.

Националния институт по правосъдие е публична институция, която провежда обучения на кадрите в съдебната система. Той започва работа на 1 януари 2004 г. Основната цел на НИП е подобряване ефективността на правораздаването чрез качествено професионално обучение и повишаване на квалификацията на магистратите и съдебните служители, както и събиране, обработване и разпространяване на информация за нуждите на обучението и осъществяване функциите на Европейски документационен център.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама