Над 50% от американците смятат, че избирателната система в САЩ е порочна

16:44, 27 апр 16 / Свят 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от половината американски гласоподаватели вярват, че системата за избор на кандидати за президент на САЩ е порочна. 2/3 от тях са на мнение, че процесът трябва да бъде изменен. Това показват данни от социологическо проучване на „Ипсос“, цитирано от „Ройтерс“.

51% от анкетираните смятат, че системата на първичните избори действа срещу отделните претенденти. 71 на 100 от избирателите смятат, че предпочитат кандидатите да бъдат избирани чрез пряко гласуване, а не чрез делегати на партийни конгреси. 27% от анкетираните признаха, че изобщо не разбират как системата за избор на кандидат-президенти работи, а 44% пък не разбират защо са замесени делегати.

Отговорите са почти идентични при републиканци и демократи.

Близо половината от респондентите предпочитат всички щати да гласуват наведнъж при избор на номинация за президент на САЩ на партия.

Проучването е проведено в интернет от 21 до 26 април. В него са участвали 1 582 американци.

В САЩ действа система на първични избори, в които партийните структури определят кандидатите за президент на страната. Тази система предизвиква критика от страна на кандидата за президент от републиканците Доналд Тръмп и от страна на демократа Бърни Сандърс, които смятат, че действащите правила работят против тях и в полза на кандидати, имащи тесни връзки с партийните ръководства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама