Скандал между плувни клубове в Бургас, едни срещу други подават жалби с обиди

17:02, 27 апр 16 / Спорт 25 4626 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Скандал тресе спортното плуване в Бургас. В разпрата са замесени три от клубовете в този спорт – „Метропол“, „Акулите“ и „Бриз“.

Първите два плувни клуба са подали писмена жалба до Общинския съвет в Бургас, адресирана до министъра на младежта и спорта Красен Кралев, неговия заместник Асен Марков, до Българската федерация по плувни спортове, до бургаския кмет Димитър Николов, до областния управител Вълчо Чолаков, до Регионалния инспекторат по образованието и др. Чрез нея се отправя молба да се предприемат незабавни мерки срещу треньорите на ПК „Бриз“ Соня Стойчева и Янчо Стойчев, които многократно използвали дисциплиниращи мерки спрямо деца от други клубове, надхвърлящи нормалното поведение. Според жалбоподателите положението на басейна в Младежкия културен център, където се провеждат тренировките, вече било нетърпимо.

В писмото пише, че Соня и Янчо Стойчеви, които са майка и син, обиждали и причинявали физически тормоз спрямо възпитаниците на другите клубове, което довело децата до панически страх за времето, което те трябва да прекарват на басейна. Нещата ескалирали преди няколко дни, когато едно от децата било удряно жестоко по главата, а друго блъскано в гърба и ритано. Соня Стойчева наричала възпитаниците и треньорите на „Метропол“ „педерасти“, „лекенца“, „боклуци“, „арменски боклук“, „бежанка“ (последните две очевидно насочени към треньорката Хариета Гарибян).

В депешата се споменават и случаи на физическа саморазправа – преди време Соня Стойчева е нанесла побой над треньора на ПК „Черноморец“ Мария Чалъкова, а на новооткрития басейн в сградата на Математическата гимназия един от треньорите на „Акулите“ бил словесно и физически нападнат от Янчо Стойчев.

Жалбоподателите молят изброените институции да разпоредят проверка и да предприемат съответните действия, като заявяват готовност да съдействат за изясняване на всички факти и обстоятелства около случаите.

„Не сме обиждали никого, всеки може да каже всичко. Има съд за тая работа, има ръководство на федерацията, ръководство на младежта и спорта, които да установяват“. Това заяви в отговор на нападките Соня Стойчева, потърсена за коментар от Topnovini.bg.

Янчо Стойчев също отхвърли обвиненията. Той отдаде нападките на завистта на клубовете „Метропол“ и „Акулите“, които са извън 30-ото място във временното класиране за Купа „България“, а „Бриз“ е трети.

„Нормално е в България, когато някой иска да направи нещо, да му пречат такива хора, които не могат да свършат никаква работа и нямат ментален капацитет. Не искам да омаловажавам държавата като институция и родителите, които са ми дали нужното образование, за да коментирам жалба на хора, които нямат това образование, нямат такива успехи и никога няма да ги постигнат. Естествено, тези обвинения са абсолютно безпочвени. Това са интриги на хора, които няма как да докажат, че са по-добри от другите в това, което работят“, каза треньорът на „Бриз“ пред Topnovini.bg.

Според Стойчев атаката е вид реваншизъм в отговор на негова жалба (виж прикачения файл) до директора на спортното училище „Юрий Гагарин“, подадена на 19 април тази година. В нея той описва как същия ден негова ученичка от 7-и клас е дошла на тренировка разстроена и плачеща. Причината била отправени заплахи и обиди към нея от треньорката на „Метропол“ Хариета Гарибян, която й заявила, че „някой ден може да не се прибере“ и я нарекла „проститутка“. Поводът за тези думи били спорове във фейсбук за това кой клуб е по-добър.

„Тези хора не искат да имат резултати. Те гледат на децата като на ходещи петдесетолевки. Вземат им тази такса на месец и не ги интересува дали ще се научат да плуват. Тези хора не са педагози, те обиждат децата, упражняват им физически натиск и това е напълно недопустимо“, коментира Янчо Стойчев. Той допълни, че в момента мисли за подготовката на състезателка за олимпиада, на 13 май заминава за европейско първенство и затова е изключително възмутен, че трябва да се занимава с това какво коментират „тези дребни душици“.

Кой крив и кой прав е натоварена да проучи Постоянната комисия по младежта и спорта в Общинския съвет на Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама