В Норвегия медиите най-независими, в световен мащаб свободата на журналистите е на най-ниското си ниво в последните 12 години

17:29, 27 апр 16 / Свят 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Норвегия е първенец по свобода на медиите според последния доклад на „Фрийдъм хаус“ Freedom of the Press.

На челните места в класацията попадат Белгия, Финландия, Холандия, Швеция, Дания, Андора, Люксембург и Швейцация.

Според проучването в световен мащаб свободата на журналистите е на най-ниското си ниво в последните 12 години.

Медийната свобода в Европа е намаляла най-много в последните десет години в сравнение с останалите региони по света, сочи проучването на "Фрийдъм хаус". Според анализаторите това се дължи на отслабването на икономиките и намаляването на приходите от реклама, както и на новите закони, ограничаващи журналистите. Насилието срещу репортери в Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина, както и натискът, който Турция оказва на медиите, също е сред основните проблеми за свободата на медиите. "Властите продължиха да използват законите за тероризма, за да арестуват критични журналисти, да цензурират онлайн медии и да депортират чужди кореспонденти", пише в доклада. Експертите отбелязват, че в южната ни съседка това се случва най-често във връзка с конфликта с кюрдите, сирийската криза и движението на Фетхуллах Гюлен.

Свободата на журналистите по света е намаляла най-много в Македония, Сърбия, Турция, Франция, Йемен, Египет, Бангладеш, Бурунди и Зимбабве.

Само 13% от световното население има достъп до независими медии, като под това се разбира минимална намеса на държавата в медиите, безопасност на журналистите и липса на правен и икономически натиск. 41% от хората по света живеят в страни с частично свободна преса, а 46% - в страни с несвободни медии, се отбелязва в доклада на „Фрийдъм хаус“.

В класацията България заема 32-ро място. След страната ни се нареждат Черна гора, Хърватия, Сърбия, Гърция, Косово, Босна и Херцеговина, Албания, Македония и Турция. Сред държавите от ЕС България изпреварва единствено Хърватия и Гърция. Миналата година зад София бе и Букурещ, но сега Румъния е преди България. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама