И МВР е против референдума на Слави, депутатите плашат с Велико Народно събрание

17:32, 27 апр 16 / Политика 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ръководството на Министерството на вътрешните работи представи официалната си позиция относно свикването на референдум, иницииран от екипа на „Шоуто на Слави“. Тя е против поставянето на един от въпросите в него, който е свързан с това гражданите да избират директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Тезата бе защитена от зам.-вътрешния министър Красимир Ципов по време на заседание на вътрешната парламентарна комисия, където бе разгледано предложението на Слави Трифонов. От негово име присъства сценаристът на шоуто Тошко Йорданов.

Според вътрешното ведомство, ако идеята бъде реализирана, това ще доведе промяна в служебните правоотношения вътре в системата и би възпрепятствало основните задължения на МВР, определени от Конституцията.

„Въвеждането на тази практика ще повдигне въпроси за професионалните качества и политическия неутралитет на избраните“, убеден е Ципов и допълни, че въвеждането на мажоритарна избирателна система за кадрите на МВР ще промени съществено философията за функционирането на системата. Зам.-вътрешният министър изрази убеждението си, че евентуална подкрепа на въпроса от страна на гражданите неминуемо ще наложи поправка в Конституцията и в частност на чл. 105 ал. 2.

Сценаристът Тошко Йорданов обясни, че работата на народните представители е да урегулират закона спрямо решенията на суверена. „Не съм съгласен, че предложението ни би наложило партийна зависимост на кадрите в МВР. Началниците на областните дирекции и районните управления в момента се назначават от вътрешния министър, който е политическа фигура“, посочи Йорданов.

Атанас Мерджанов от БСП изрази възхищението си от гражданското усилие на Трифонов и компания, което по думите му било погрешно обречено на неуспех в самото му начало. 

„Така зададени въпросите могат да направят много повече бели, отколкото могат да ни помогнат“, посочи той. Според него вероятно е възможно да се намали държавната субсидия на партиите, но не трябва да бъде забравяне периодът в началото на 90-те години, когато държавата не е отделяла пари за политическите формации. 

„Държавата трябва да бъде гарант и да предпазва политическите партии“, допълни той, а Йорданов му отговори, че в това трябва да бъде убеден най-напред българският народ. „Субсидията я дава народът и той трябва да реши колко иска да задели от джоба си за вас“, посочи сценаристът. 

Атанас Атанасов от ДСБ бе на мнение, че тези и други въпрос трябва да бъде свикано Велико Народно събрание. „Не съм сигурен, но мисля, че в Европейския съюз няма практика гражданите да избират полицейски началници. Ако това бъде прието, ще стигнем до там „дебеловратите“ да си купуват шефове на областни и районни полицейски управления“, заподозря реформаторът. 

Тошко Йорданов възрази на тезата, че е необходимо свикване на Велико Народно събрание, защото моделът на държавно управление няма да се промени. „Ние ще си останем парламентарна република и при 120 депутати в Народното събрание. Ние не променяме модела на президентска република или монархия“, каза той.

Комисията все пак одобри референдума с 9 гласа "за" от ГЕРБ, РБ, АБВ и БДЦ. Единствено от БСП гласуваха "въздържал се". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама