МВР иска национална кампания, разясняваща заплахите от споделените пътувания

17:39, 27 апр 16 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Необходима е разяснителна кампания, която да обясни заплахата от пътнотранспортни произшествия и липсата на транспортни застраховки при полазването на т.н. услуга „споделено пътуване“. За нас това може да доведе до сериозен превантивен ефект.

Това каза Христо Терзийски, директор на дирекция „Национална полиция“ по време на срещата между представители на пътническия транспортен бранш и представители на правителството – министрите на вътрешните работи Румяна Бъчварова, на транспорта Ивайло Московски и на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. На събитието присъства и шефът на АПИ.

Превозвачите остро възразиха срещу т.н. „споделени пътувания“, които се предлагат в интернет, като преди няколко дни проведоха и протестно шествие из улиците на столицата.

Терзийски обясни, че образуваните досъдебни производства са по чл. 324 от НК за миналата година са 70, като 40 лица са с повдигнати обвинения. Текстът от закона, за който са проведени разследванията, определя наказанията за упражняване на професия без правно основание. По думите му споделените пътувания се организират в социалните мрежи, където дирекцията му не разполага с ефективни инструменти за засичане на тази дейност.

„Имаме идея за въвеждане на квалифициран състав в този член, защото при събирането на доказателства нито превозвачите, нито пътниците са склонни да дават свидетелски показания. За нас е много важно да съберем доказателства, които да издържат след това в съда“, обясни шефът на дирекция „Национална полиция“.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова допълни, че трябва да се търсят решения в две посоки - законодателна и контролна. „Ние и сега можем да го осъществяваме, но ако нямаме ясни текстове в закона, той няма да е достатъчен“, посочи вътрешният министър.

„Нещата излязоха от извън всякакъв контрол с завоалираните сайтове за т.н. „споделено пътуване“. Голяма част от медиите извадиха новина, че превозвачите скочиха срещу този тип превози, въпреки че той не е уреден със закон“, обясни Ивайло Константинов от Националното сдружение на автобусните превозвачи.

Той направи уточнението, че правят разлика от пътувания между приятелите и роднини, които делят гориво, с онези, които пускат обяви в интернет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама