Новата турска конституция ще бъде светска, обяви Давутоглу

18:21, 27 апр 16 / Свят 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новата турска конституция ще бъде светска, обеща премиерът на Турция Ахмет Давутоглу. Проектът за основния закон на страната се очаква да бъде обсъден и гласуван на референдум до края на годината.

„Новата констуция на Турция ще остане светска. Този принцип гарантира религиозните свободи на гражданите, а също, че държавата е еднакво разграничена от всичките религиозни общности и като такъв ще присъства и в новата конституция на страната“, заяви Давутоглу.

Ден след изказването на председателя на Великото национално събрание на Турция Исмаил Кахраман, че страната трябва да се откаже от светска конституция, предизвика буря от протести в редица градове. Състояха се граждански протести, на които бяха изразени притеснения, че подобни изказвания засилват още повече притесненията за увеличаваща се ислямизация по време на управлението на ПСР. Полицията на някои места използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне протестиращите.

Политици от основната опозиционна Народнорепубликанска Партия и Партията на националистическото действие също се обявиха против.

Под натиска на общественото мнение председателят на парламента поднесе извинения, че е бил неправилно разбран.

Предвижда се проектът за новата конституция на страната да бъде внесен на референдум вероятно през втората половина на тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама