Нов модел за изграждане на характера на учениците представиха в Благоевград

18:25, 27 апр 16 / Политика 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Иновативен проект за образование, изграждащо характера на учениците представиха по време на кръгла маса в Благоевград. Той е пилотен за страната и за Благоевград и ще бъде приложен в благоевградските училища през следващата учебна година. Програмата е изготвена по модел на учебни заведения от Великобритания и САЩ, обясни организаторът на мероприятието Димитър Татарски.

Кръглата маса на тема "Образованени за характер и ключови компетентности в България" беше открито от заместник областния управител Асим Адемов, който очерта едни от основните проблеми в образователната ни система.

"Освен добре подготвените ученици има и такива, които не влизат в училище. Има и родители, които влизат в часовете и за съжаление бият учители", заяви Адемов.

Татарски обясни, че образованието винаги е имало две цели - да прави децата умни и да са по-добри.

"В последно време обаче образованието не прави децата по-добри и трябва да поправим този дисбаланс", коментира той. 

По думите му, има 11 основни принципа, на които се осланя образованието за характер. Сред тях са промотиране на основни ценности, определяне на характера, включвайки мислене, правене и чувстване, използване на цялостен подход, създаване на грижлива общност, осигуряване на възможности за морално действие на учениците, смислена и предизвикателна академична учебна програма, насърчаване на самомотивацията на учениците, ангажиране на служителите като учеща общност, насърчаване на споделеното лидерство, ангажиране на семейството и общността като партньори и оценяване на културата и климата на училището. 

На срещата присъства експертът от Регионалния испекторат по образованието Методи Попов, който разясни какви са очакванията от новите учебни програми. Имаше и представители на Педагогическия факултет на ЮЗУ, на Американския университет, Детския парламент, Съюза на началните учители в Благоевград, Областен информационен център, ученици и студенти. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама