ГЕРБ и реформаторите се разминаха във вижданията си за членовете на СЕМ

18:55, 27 апр 16 / Политика 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок се разминаха във вижданията си за новоизбраните двама членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) от квотата на Народното събрание. Според шефа на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов избраните кандидатури са подходящи, докато според депутата-реформатор Атанас Атанасов и "двете дами" са му безизвестни и нямат голям опит в областта на медиите.

 

По-рано Розита Михайлова-Еленова и София Владимирова бяха избрани за членове на СЕМ от квотата на Народното събрание. София Владимирова беше издигната от председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, а Розита Михайлова-Еленова от съпредседателя на Българския демократичен център (БДЦ) Красимира Ковачка. 

 

За София Topnovini.bg Цветан Цветанов обясни, че направеният избор е на парламента. По думите му ГЕРБ стои плътно зад София Владимирова, тъй като отзивите за нея били много добри. Розита Михайлова-Еленова пък имала познания в сферата на медиите и може би затова събрала най-много гласове.

 

На свой ред Атанас Атанасов от Реформаторския блок коментира, че това е едно от действията на Народното събрание, с което се задълбочава недоверието в обществото към СЕМ. 

 

"Избира се толкова важен регулатор без никакъв дебат. Никой не стана да се изкаже. Тези, които предлагат и искат някой да бъде избран, да бяха излезли да обяснят поради какви качества този или онзи трябва да бъде избран. Отделно от това, тези, които бяха гласувани за мен за абсолютно анонимни хора", заяви Атанасов. 

 

Според него това е една имитация на плурализъм и един член на СЕМ първо трябва да е човек, който дълго време се е занимавал с медии. "На второ, да има репутацията на независим човек, който взима решенията си по вътрешни убеждения. За тези хора нищо не знаем", отново подчерта Атанасов. 

 

Съпредседателят на Българския демократичен център (БДЦ) Красимира Ковачка, която е вносител на кандидатурата на Розита Михайлова-Еленова заяви, че представянето й пред Комисията по култура и медии било блестящо. Самата Розита Михайлова-Еленова пожелала да бъде представена от БДЦ. 

 

"Нас ни интересуваше нейната професионална автобиография, това, че е работила в медия, като пиар на високо ниво, а в момента е пресаташе на най-голямото предприятие в държавата. Това е достатъчно. Розита Михайлова-Еленова имаше една блестяща подкрепа и оттук нататък ще видим дали изборът и подкрепата ни са били правилни. Тя пое една огромна отговорност, защото имаше подкрепа от всички парламентарни групи и тази отговорност ще има мониторинг от наша страна", предупреди Ковачка.

 

Тя все пак препоръчала на Еленова да се срещне с всички парламентарни групи още в първата седмица след като започне работа в СЕМ. По думите й нейното представяне за развитието на СЕМ отговаряло наистина на визията и изискванията, които трябва да има регулатора. 

 

За кандидата на ГЕРБ, Ковачка уточни, че тяхната парламентарна група го подкрепила. "Мисля, че в СЕМ ще настъпи промяна, защото всички виждаме, че такава е необходима", каза още Красимира Ковачка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама