"Не подкрепям никого“ няма да влияе за прескачане на 4-процентовата бариера

19:24, 27 апр 16 / Политика 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бюлетините със зачеркнато квадратче "Не подкрепям никого" няма да се включват към броя на действителните гласове, на базата на които се определя четирипроценовата бариера за влизане в Народното събрание на партии и коалиции.

Това решиха депутатите с приемането на поправките в Изборния кодекс, които се гледат на второ четене в пленарна зала. По-рано днес бе приет обратният текст, но след това в друг параграф бе решено друго. Два пъти избраниците гласуваха и еднакъв текст, свързан с възможността хората под запрещение да гласуват.

Бюлетините "Не подкрепям никого" ще се считат за действителни, но няма да има отношение към разпределяне на мандатите в парламента, реши този път Народното събрание.

Според Янаки Стоилов от БСП щом има отделна графа за гласуващите против всички партии, то те трябва да се отчитат като валидни гласове. „Валиден е всеки глас, който ясно изразява волята на избирателя“, убеден е социалистът като нарече депутатите от ГЕРБ "политическите шалтери".

По-рано днес депутатите решиха, че квадратчето „Не подкрепям никого“ ще бъде отбелязвано от избирателите с "Х" или "V" и те ще може да изрази своята воля с химикал, пишещ със син цвят. Така отбелязаната бюлетината ще се смята за действителна. Освен за парламентарните избори, графа "Не подкрепям никого" ще има и в бюлетините за президентските и за местните. Гласът ще се смята за действителен. 

Депутатите решиха още прагът за преференциите за местни избори да бъде 7% от подадените действителните гласове за листата, а не 7% от общинската избирателна квота. Причината за промяната е, че до момента в малки общини кандидати за общински съветници можеха да изпреварят кандидатите преди тях в листата със стотина гласа, което водеше до висок риск от корупция. С новия метод на изчисление на преференцията прагът става малко по-висок, защото подадените гласове за листата са повече на брой от общинската квота.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама