Парламентът въведе експериментално електронно гласуване от 2018 г.

20:39, 27 апр 16 / Политика 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
При произвеждане на избори след 1 януари 2018 г. се създава възможност за експериментално дистанционно електронно гласуване. Това реши Народното събрание с поправки в Изборния кодекс, приети на второ четене с гласовете на 127, от които 118 „за“, 6 „против“ и 3 „въздържал се“. Всички парламентарни групи подкрепиха изменението с изключение на БСП.

Експериментално дистанционно електронно гласуване се провежда на три последователно произведени избори, включително частични избори.

Централната избирателна комисия ще провежда три симулации на дистанционно електронно гласуване, при които се гласува за измислени партии, коалиции или кандидати. Избирателите, които искат да гласуват дистанционно, се регистрират на интернет страницата на ЦИК посочват електронен адрес за контакт. Резултатите няма да се вземат предвид при определяне на резултатите от изборите.

Всеки избирател, гласувал експериментално дистанционно, може да гласува на същите избори с хартиена бюлетина или машинно.

ЦИК ще приема правила за произвеждането на дистанционното електронно гласуване, както и за обобщаването на резултатите от него не по-късно от 55 дни преди изборния ден. Правилата се публикуват на интернет страницата на комисията. Тя ще създава и постоянно действащо специализирано звено за техническо осигуряване и технически контрол, което ще координира дейността си с Министерския съвет.

ЦИК ще определя техническите изисквания към софтуерната и хардуерната част на системата, която трябва да осигурява лесен и разбираем достъп до механизмите и начините за гласуване и да гарантира тайната на гласуването и свободно изразяване на волята на избирателите чрез технически средства;

Ще има възможност избирателите да проверяват дали гласът им е отчетен правилно, без това да разкрива тайната на вота.

При дистанционното електронно гласуване избирателят прави своя избор чрез обща бюлетина върху визуален, аудио или тактилен терминал, на която отбелязва по еднозначен начин своя вот. Бюлетината е проектирана по същия начин както хартиената бюлетина, като предоставя възможност избирателят да не гласува за нито една партия,коалиция или кандидат.

Когато е нарушена сигурността или отказоустойчивостта на системата, или когато е налице технологична невъзможност да се гарантират основни избирателни права, Централната избирателна комисия с мотивирано решение временно спира или прекратява дистанционното електронно гласуване или не стартира системата за гласуване. Централната избирателна комисия уведомява избирателите чрез интернет страницата си и средствата за масово осведомяване за причините и публикува подробен отчет не по-късно от 24 часа ден след постановяване на решението.

В случай, че експериментално дистанционно електронно гласуване е проведено успешно - при гарантиране тайната на вота, сигурността на системата и осигурен граждански контрол върху изборния процес, и не са установени съществени нарушения при провеждането му, на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2019 г. избирателите може да гласуват дистанционно електронно, като резултатите от гласуването се вземат предвид при определяне на резултатите.

Според Филип Попов това е една скъпоструваща електронна игра. „Защо го правите? За да докажете, че има сигурност в електронното дистанционно гласуване. Няма смисъл да харчите пари от бюджета, защото така сигурност няма. Велможи и хората, от които са икономически зависими, ще контролират вота на своите подчинени. Това ще се случва, защото гласуването ще е в среда, която не е контролирана по никакъв начин.

Цецка Цачева взе думата от трибуната и обясни, че се въвежда електронно дистанционно гласуване заради проведения референдум миналата година. Народното събрание прие решение, с което се задължихме да въведем тези промени. Несъстоятелно е да задавате такива въпроси“, посочи председателят на парламента.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама